Hoe werkt het Caya pessarium?

Het Caya pessarium is een nieuw en betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Caya wordt net zo eenvoudig als een tampon in de vagina gebracht. Het pessarium wordt vlak voor de baarmoedermond geplaatst en voorkomt daarmee dat zaadcellen in de baarmoeder komen.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak.
Het Caya pessarium is zeer eenvoudig in te brengen en in combinatie met de
Caya gel ligt de betrouwbaarheid tussen de 96% – 99%, bij goed gebruik, op basis van de Pearl-index. Dit is even betrouwbaar als het condoom of het klassieke pessarium.

De betrouwbaarheid van het pessarium neemt toe wanneer je vertrouwder raakt met de methode. Wij adviseren daarom gedurende de eerste maand Caya in combinatie met je huidige anticonceptiemiddel te gebruiken of als je nog geen anticonceptie gebruikt, in combinatie met een condoom. Geen enkel voorbehoedsmiddel
(pil, spiraaltje of condoom) biedt 100% bescherming tegen een zwangerschap.

Daarnaast is Caya een betaalbaar anticonceptiemiddel, het gaat namelijk tot wel twee jaar mee. Het Caya pessarium kost €37,53

Download de handleiding

 

Ga je voor het eerst een pessarium gebruiken?

Wanneer je gekozen hebt voor het Caya pessarium als anticonceptiemiddel is het belangrijk dat je vertrouwd raakt met de methode. Het goed gebruiken van het pessarium is erg belangrijk voor de betrouwbaarheid. Voordat je het pessarium gaat gebruiken tijdens de gemeenschap, is het verstandig het Caya pessarium eerst een aantal malen in te brengen en te controleren of het pessarium goed zit. Zo kom je erachter of je het pessarium goed inbrengt en krijg je hier handigheid in. Dit geeft jezelf zekerheid als je gemeenschap gaat hebben.

Gebruik je al een ander anticonceptiemiddel zoals bijvoorbeeld de pil of spiraal dan adviseren we je deze de eerste maand door te gebruiken en samen met het Caya pessarium en de Caya gel gemeenschap te hebben. Zo raak je bekend met de methode en mocht er iets fout gaan of mocht het pessarium toch niet goed zitten dan ben je in ieder geval beschermd door bijvoorbeeld de pil of spiraal. Na deze maand kun je enkel het Caya pessarium en de Caya gel gebruiken. Je kunt de combinatie van je oude anticonceptie en het Caya pessarium blijven gebruiken tot je voldoende vertrouwen hebt.

Gebruik je nog geen anticonceptie

In dit geval adviseren we je het Caya pessarium samen met het condoom te gebruiken.
Dit geeft extra bescherming tegen een zwangerschap en je bent zo ook beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Handleiding Caya anticonceptie

 • Indien mogelijk gebruik je de eerste maand je huidige anticonceptie in combinatie met het Caya pessarium. Zo raak je vertrouwd met het gebruik van Caya, dit vergroot de betrouwbaarheid.
 • Neem de tijd, vooral de eerste keer.
 • Pak het Caya pessarium met schone handen uit de verpakking en was het vóór het eerste gebruik met water en zeep.
 • Voordat je het Caya pessarium voor de geslachtsgemeenschap inbrengt, breng je eerst een hoeveelheid zaaddodende gel (Caya gel) ter grootte van een hazelnoot in het siliconenmembraan aan.
 • Kies een voor jou comfortabele lichaamshouding: gehurkt, liggend of staand met één been omhoog.
 • Houd het Caya pessarium met één hand vast. Leg daarbij duim en wijsvinger op de gripnoppen op de rand. De pijl wijst in de richting van je lichaam.
 • Met je vrije hand open je de schaamlippen. Breng het pessarium langs de achterste schedewand zo diep mogelijk de schede in.
 • Nu controleer je met een vinger of de baarmoedermond is bedekt door het membraan van het Caya pessarium. Kun je de baarmoedermond door het membraan voelen? (Deze voelt hetzelfde aan als de punt van een neus.) Ja, dan ligt het goed.
 • Na de geslachtsgemeenschap moet het Caya pessarium minimaal 6 uur in de schede blijven zitten. Draag het echter nooit langer dan 24 uur zonder onderbreking.
 • Voor het verwijderen grijp je met een vinger in de schede en trek je het Caya pessarium er aan de vingergreep uit.
 • Reiniging en verzorging van het Caya pessarium: na het verwijderen wassen met water en zeep en laat het aan de lucht drogen. Bewaar het Caya pessarium in het originele doosje. Dit beschermt het tegen invloeden van buitenaf.
 • Controleer vóór elk gebruik uw Caya pessarium op gaten en scheuren. Let erop dat je het niet beschadigt met uw vingernagels.